Desery Wyróżnione

Brazylijskie Ciasto Marchewkowe

Ciasto to jest łatwe do zrobienia, i jest pyszne. Nie jest bardzo słodkie ale idealne na deser. Ciasto ma marchewkowy posmak, przez co jest świetne jako coś słodkiego na imprezę lub odwiedziny gości.

Składniki:

  • 250 ml Oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 220 g Drobnego cukru do wypieków
  • 4 Duże jajka
  • 3 Średniej wielkości marchewki (ok. 300 – 350 g)
  • 300 g Mąki pszennej
  • 2 Łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 200 ml Mleka
  • 15 g Masła
  • 30 g Miodu lub Golden syropu
  • 100 g Czekolady gorzkiej lub deserowej

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchewkę należy obrać i zetrzeć. Wrzucić do miski. Do marchewki wlać olej, cukier i jajka. Zmiksować blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej mieszanki. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Spód formy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piec przez 40 min.

Polewa czekoladowa nie jest obowiązkowa. Kto chce ciasto bez niej, nie musi jej robić. Na początek posiekać czekoladę, i wsypać do garnka. Do garnka należy też wlać mleko, masło i miód lub golden syrop. Wszystko podgrzać, mieszając. Kiedy polewa zacznie wrzeć, zmniejszyć na najmniejszą moc palnika nadal mieszając. Po 4-5 minutach zdjąć z palnika, i ostudzić, najlepiej w lodówce co jakiś czas mieszając. Kiedy ciasto ostygnie, trzeba je wyjąć z formy i wtedy można polać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *