Desery Wyróżnione

Ciasto jabłkowe z cynamonową skorupką

Ciasto jabłkowe z cynamonową skorupką to idealne ciasto na imprezę. Jest słodkie, ale nie przesłodzone, i jest przepyszne! Nie jest trudne do zrobienia, a efekt jest taki, że masz pyszne ciasto na imprezę albo przyjście gości.

Składniki:

  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 120ml oleju roślinnego
  • 240 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 1 i 1/2 szklanki pokrojonych w kosteczkę jabłek

Cynamonowa Skorupka

  • 1 łyżka masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Lukier

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Do jednej miski wlać jogurt i olej, dodać jajka. Wymieszać do połączenia się składników. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dokładnie wymieszać. Jabłka należy obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kostki ok. 1-go centymetra. Dodać do drugiej miski. Dodać składniki z pierwszej miski do drugiej miski i wymieszać aby składniki się połączyły. Nie dłużej! Formę keksową 25 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy.

Do nowej miski dodaj masło, wsyp cukier i cynamon, wymieszaj i posyp górę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut albo do suchego patyczka.

Następnie do garnka wlej sok z cytryny i podgrzej. Kiedy zacznie wrzeć zdejmij z palnika i wlej do szklanki. do tej samej szklanki dodaj cukier puder, wymieszaj i gotowe. Jak ciasto się ostudzi możesz polać lukrem. Jeżeli nie chcesz lukru nie trzeba oczywiście.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *