Śniadania

Placki twarogowe z jabłkiem

Placki twarogowe są pyszne, i idealne na śniadanie i kolacje. Są proste do zrobienia, ale efekt jest super. Są dobre do śniadaniówki i na śniadanie w domu.

Składniki:

  • 250 g Twarogu półtłustego
  • 3 Jajka
  • 1 Łyżka cukru waniliowego
  • 1 Jabłko
  • 2 Łyżki cukru pudru + do posypania
  • 4 Czubate łyżki mąki
  • 1/2 Łyżeczki cynamonu
  • Opcjonalnie syrop klonowy

Sposób przygotowania:

Do miski włożyć twaróg i wbić żółtka, białka zostawić na później. Wsypać cukier waniliowy i rozgnieść prasą. Jabłka zetrzeć na tarce (większe oczka) i wsypać do twarogu. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. dodać do twarogu i wymieszać do połączenia się składników Nakładać porcje po 1 czubatą łyżkę ciasta na rozgrzaną patelnię. Można smażyć z olejem lub bez. Smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty na stronę, aż zarumieni się na złoto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *