Śniadania Wyróżnione

Tosty z jajecznicą, boczkiem i awokado

Tosty z jajecznicą, bekonem i awokado są pyszne. Są łatwe do zrobienia i efekt jest bardzo dobry. Można kupić chleb tostowy albo jak ja zrobić własny, co zajmuje dużo czasu, ale jest lepszy od kupowanego.

Składniki:

Chleb tostowy:

  • 10 g Masła
  • 20 g Świeżych drożdży
  • 500 g Mąki pszennej t. 550
  • 10 g Soli
  • 50 g Mleka
  • 300 g Wody
  • Masło do posmarowania formy

Tosty z jajecznicą, boczkiem i awokado:

  • 2 Plasterki boczku
  • 1 Łyżka oliwy
  • 1 Łyżka masła
  • 2 Jajka
  • 1/2 Awokado
  • 2 Plasterki grzanek lub tostów

Sposób przygotowania:

Chleb tostowy:

Mąkę wsypać do dużej miski. Wkrusz drożdże. Dodaj miękkie masło, sól, lekko ciepłą wodę i mleko w temperaturze pokojowej. Ciasto wyrobić przy użyciu haka do zagniatania ciast. Zagniatać na niskich obrotach do połączenia się składników, ok. 2 minuty. Kiedy składniki połączą się, włącz wyższe obroty aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Na wyższych obrotach zagniataj ciasto 6-7 minut. Potem należy od 5 do 10 minut zagniatać ciasto na blacie. Uwaga, ciasto jest bardzo klejące. Następnie przykryć ściereczką i odłożyć na 1 godzinę. Formę keksową o długości ok. 25-35 cm (najlepiej 30 cm) wysmarować masłem. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Ciasto rozłożyć w formie. Formę z ciastem odłożyć pod ściereczkę na kolejną godzinę, co jakiś czas zaglądając. W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć prawie do brzegów formy. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza, grzałka góra-dół. Gdy ciasto wyrośnie, przykryć blachą by nie mogło więcej urosnąć. Nagrzanie piekarnika zmniejszyć do 220 stopni Celsjusza. Formę z ciastem i blachą na cieście piec przez 20 minut. Po 20 minutach zdjąć blachę i piec jeszcze przez 5-10 minut aby ciasto ładnie się zarumieniło. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na 15 minut do wystudzenia. Kiedy się wystudzi, wyjąć z formy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

Tosty z jajecznicą, boczkiem i awokado:

Najpierw należy rozgrzać patelnię i wlać trochę oleju. Kiedy patelnia się nagrzeje, wbić trzy jajka, zmniejszyć ogień. Rozbić żółtka i pomieszać, aby powstała jajecznica. Po ok. 2 minutach mieszania powinna być gotowa. Zdjąć z ognia i przełożyć na talerz. Rozszarpać plastry boczku na małe kawałki, tak aby z każdego plastra było po 4 kawałki boczku. Dodać olej na patelnię (nie wyłączać palnika po ugotowaniu jajecznicy!) i wrzucić boczek. Skropić oliwą. Smażyć na dużym ogniu po ok. minutę na stronę. Następnie zdjąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajecznicę doprawić solą i pieprzem. Przeciąć awokado na pół i wyjąć z skórki. Awokado należy rozpatroszyć widelcem. Na tosty nałożyć jajecznicę, boczek i awokado i gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *