Obiady Wyróżnione

Zapiekanka cztery sery

Zapiekanka cztery sery to dużo pracy, ale efekt jest taki, że masz pyszny obiad na kilka dni. Zapiekankę poznałem w restauracji w Poznaniu, której już niestety nie ma. Są też dwie wersje zapiekanki, czyli wegetariańska i z łososiem.

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia
  • sól i pieprz dla smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 450 g różyczek brokułów (mogą być mrożone)
  • 250 g makaronu (mogą być kształtu rurek lub świderek)

Sos serowy

  • 25 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki śmietany (byle płynnej)
  • 1 szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
  • 40 g świeżo startego ementalera (może być gouda)
  • 1 łyżeczka świeżo startego parmezanu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wersja z łososiem:

odciąć skórkę łososia i sprawdzić czy nie ma ości. Łososia pokroić w kostkę ok. 2 centymetry. Włożyć do formy żaroodpornej 20 x 30 cm i dosypać szczyptę soli i pieprzu, dolać sok z cytryny, oliwę i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza bez termoobiegu i wstawić łososia na 10 minut. Jeżeli robisz zapiekankę z łososiem, po przygotowaniu go dalsza część jest taka sama jak wersja bez łososia.

Wersja bez łososia:

Wersja bez łososia polega na tym, że zaczynasz w tym miejscu i nie robisz pierwszego akapitu z łososiem. Zagotować wodę, posolić i gdy zacznie wrzeć wrzucić makaron na ok. 8-10 min. na średnim palniku. Kiedy się ugotuje wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Jeszcze raz zagotuj i posól wodę, a potem zamiast makaronu wrzuć różyczki brokułów, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez siedem minut na średnim palniku, ale trochę większym niż makaron. Po wyjęciu oblać brokuły chłodną wodą, i wyłożyć na talerz, ale inny niż ten z makaronem.

Sos serowy:

Rozpuść w garnku masło, dodaj mąkę i śmietanę, mieszając dolewaj mleko, mieszaj do połączenia się składników. Zdejmij z palnika garnek i wsyp szczyptę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Zetrzyj sery, i dosyp. Utrzymaj tak temperaturę sosu, aby sery po dodaniu roztopiły się. Sprawdź czy sos jest doprawiony. Jeżeli ma za mało serowy posmak, to zetrzyj i dodaj tyle parmezanu, żeby był zadowalający smak. Wtedy do formy wsyp makaron, brokuły i wlej sos. Wymieszaj wszystko i możesz posypać parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *